Na terenskoj nastavi povijesti

Dana 20. studenoga 2015. god. održana je terenska nastava povijesti u sklopu našeg projekta „Banovina i 102. br, HV - Novi Zagreb“ u Domovinskom ratu. U ovom projektu sudjeluju učenici i predmetni profesori povijesti iz novo zagrebačke I. gimnazije, IV. gimnazije, XIII. gimnazije te Turističko - ugostiteljskog učilišta. Ovaj projekt je financiran sredstvima Ministarstva branitelja.

Za nastavak teksta i slike klikni  na Opširnije o članku ....

Terenska nastava je obuhvatila mjesta djelovanja 102. br. HV u Domovinskom ratu. Sudionici terenske nastave posjetili su selo Šišinec i mjesto prelaska rijeke Kupe u operaciji VIHOR. U Spomen gaju 102. brigade učenici su položili vijenac i zapalili svijeće za sve poginule pripadnike 102. brigade u Domovinskom ratu.

U nastavku su učenici vidjeli zapovjedno mjesto brigade u VRO OLUJA u Gornjem Viduševcu i mjesto predaje 21. Krajiškog korpusa. Do slijedeće radne točke u Sunji put nas je vodio kroz Glinu, Glinsku poljanu, Gore, Petrinju, Mošćenicu i Komarevo. Pojedine učenice i učenici iz I. gimnazije imali su pripremljene referate i kratka predavanja o značajnijim događajima iz Domovinskog rata i o povijesti značajnijih mjesta kroz koje smo prolazili. Tijekom vožnje ovi učenici imali su priliku svoje radove predstaviti svim sudionicima ovog putovanja.

U mjestu Baćin na rijeci Uni nalazi se druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj. Pokolj u selu Baćin izvršen je nad 56 nevinih civilnih žrtava starije životne dobi. Ovdje je sudionke terenske nastave dočekala i pozdravila zamjenica župana Sisačko - moslavačke županije gospođa Anita Sinjeri-Ibrišević. U svom govoru zamjenica župana prisutne je upoznala sa gospodarskom situacijom danas na Banovini te je naglasila potrebu ovakvih projekata, kako bi se mladi naraštaji upoznali sa žrtvom i doprinosom Banovine u stvaranju današnje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. O tragičnim događajima u mjestima Hrvatska Dubica, Cerovljani i Baćin od rujna do studenoga 1991. godine govorio je Načelnik općine gospodine Tomislav Mateljak, koji je i sam bio branitelj i sudionik Domovinskog rata. Na Spomen obilježju masovne grobnice u Baćinu učenici su također položili vijenac i zapalili svijeće.

Nakon okrijepe i objeda u Hrvatskoj Kostajnici prilikom povratka u Zagreb posjetili smo i novi spomenik na brdu Čukur ubijenom TV snimatelju Gordanu Ledereru snajperskim hicem.

Tijekom cijelog putovanja i na radnim točkama terenske nastave učenicima i profesorima svoja iskustva i osobne doživljaje su prenosili pripadnici 102. brigade HV, kao autentični svjedoci toga vremena. U sklopu svojih predavanja odgovarali su i na postavljena pitanja. Ovom prilikom se zahvaljujemo članovima Kluba 102. brigade koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, a to su gospoda Alojzije Hren, Dragutin Brebrić, Đuro Mak, Željko Vranić, Stjepan Bertek, Stjepan Koren i Siniša Mihović.

Ovo prilikom želimo pohvaliti i naše mlade suputnike na ovoj terenskoj nastavi. Učenice i učenici su pokazali zanimanje za ovakvom vrstom nastave te su bili vrlo aktivni, pažljivi i zainteresirani za prezentirana ratna zbivanja. Ovdje treba iznijeti i veliku pohvalu na njihov zavidni nivo ponašanja i iskazanoga pijeteta prema žrtvi hrvatskih branitelja i civila.

foto: Siniša Mihović

Komentari (0)add
Morate biti logirani da bi mogli napisati komentar..

busy
 

Knjiga dojmova


(DA BI VIDJELI KNJIGU DOJMOVA MORATE BITI REGISTRIRANI)

Prijava


Prijatelji portalaIzrada i održavanje


Symbol
Naslovnica