Posjeta braniteljima u Savskoj

Članovi Izvršnog odbora Kluba VDR 102. br. HV- Novi Zagreb sa zabrinutošću prate događaje ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, te su danas 11. studenog 2014. godine posjetili 100%-tne hrvatske vojne invalide Domovinskog rata I. skupine koji prosvjeduju, kako bi čuli njihove probleme, potrebe i odali počast pokojnoj Nevenki Topalušić.

Nastavak teksta možete pročitati klikom miša na Opširnije o članku ....

Predstavnici i članovi Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine Domovinskog rata istakli su, kako su nemila događanja pred Ministarstvom branitelja događaju zbog višegodišnje pogubne politike prema ratnim stradalnicima od strane svih dosadašnjih vladajućih garnitura u Hrvatskoj. Da su pitanja posljedica rata u Hrvatskoj riješena, te da se je na cijelu situaciju odgovorilo odgovorno i primjereno, sigurno ne bi bilo ni razloga za prosvjed.

Veći dio javnosti od samog početka ne razumijeva ovaj prosvjed. Dio javnosti pritisnut vlastitim brigama i borbom za preživljavanje, uvjereni je kako Hrvatski branitelji uživaju ogromne privilegije. Javnost nije zainteresirana za braniteljske zdravstvene i statusne probleme. Mnogi smatraju da je to „predstava političkih čimbenika“, međutim prizori 100%-tnih invalida u kolicima, kojih su naši suborci, prijatelji i vršnjaci , dali su naslutiti da se ovdje radi o životnim problemima.

Stopostotni invalidi ljute se na činjenicu, kako ne mogu ostvariti odgovarajuću zdravstvenu skrb. Godinu dana bezuspješno traže sastanak sa ministrom zdravlja. Smatraju da, kao stopostotni invalidi Domovinskog rata, ne zaslužuju da ih se ignorira i da je minimum političke obveze i građanske pristojnosti sjesti s njima za stol i čuti što ih tišti. Prosvjednici naglašavaju kako nisu tu zbog novca. Oni također moraju plaćati lijekove, ortopedska pomagala, te čekati mjesecima na medicinske preglede.

Boli ih činjenica, kako nitko nije sa njima htio razgovarati dok nisu počeli prosvjedovati. Nezadovoljni su izjavama koje ih stavljaju u isti kontekst sa onima protiv kojih su se borili. Osjećaju, kako se je u narodu uvukao strah - svi se boje, boje se otkaza, blokada, ovrha. Znaju da se narod boji progovoriti. Cijelo društvo je u gospodarskom kolapsu, a smatraju kako su branitelji korektor društva.

Smetaju ih priče o iznimno visokim invalidskim mirovinama. Smeta im to što ljudi misle da su privilegirani i kažu kako u svemu dijele sudbinu hrvatskog naroda. Njihova djeca također šalju mnogobrojne molbe za posao, a na njih ne dobivaju odgovor. Oni također moraju uzdržavati svoju nezaposlenu djecu od svoje invalidske mirovine i pitaju se da li je to privilegija?

U želji da se ne ignoriraju njihovi problemi Klub VDR 102. br. HV - Novi Zagreb podržava njihov prosvjed. Bilo bi korisno da odgovorne osobe Republike Hrvatske pronađu vrijeme, te da posjete njihov šator u Savskoj, da stanu među prosvjednike i saslušaju ono što tišti stopostotne invalide Domovinskog rata. Tada bi se u dijalogu i demokratskoj proceduri moglo doći do odgovarajućih rješenja.


Komentari (0)add
Morate biti logirani da bi mogli napisati komentar..

busy
 

Knjiga dojmova


(DA BI VIDJELI KNJIGU DOJMOVA MORATE BITI REGISTRIRANI)

Prijava


Prijatelji portalaIzrada i održavanje


Symbol
Naslovnica