Održan izvještajni sabor Kluba veterana 102. brigade HV Novi Zagreb

U srijedu 19. siječnja 2011. godine poslije podne u prostorijama DVD Mala Mlaka održan je Izvještajni sabor Kluba veterana 102. brigade HV Novi Zagreb kojem je prisustvovalo više od 60 pripadnika brigade i gostiju. Nakon sviranja himne i odane počasti poginulim i preminulim pripadnicima brigade minutom šutnje Sabor je otvorio predsjednik Kluba Tomo Krešo Špeletić koji je tom prilikom pozdravio i goste: Dragutina Lackovića, dopredsjednika Vijeća gradske četvrti Zagreb Istok i Vladimira Pisačića, predsjednika DVD Mala Mlaka, a kao posebnog i dragog gosta i Borisa Fiolića, sina Zdravka Fiolića koji je kao pripadnik 102. brigade poginuo na Južnom ratištu u srpnju 1992. godine, te četvoricu zapovjednika brigade: Franca Ferenčaka, Stjepana Berteka,Alojzija Hrena i Ivana Bijondu.

Saboru se biranim riječima i pozdravima obratio potom Dragutin Lacković obećavši svesrdnu pomoć aktivnostima Kluba od strane Vijeća gradske četvrti Zagreb Istok, dok je predsjednik DVD Mala Mlaka Vladimir Pisačić izrazio zadovoljstvo i osobno i članova DVD-a što imaju priliku biti domaćini braniteljima iz redova 102. brigade čiji su pripadnici bili i mnogi članovi DVD i mještani Male Mlake.

Nakon što je Sabor saslušao i prihvatio izvješća o radu u 2010. godini provedena je kratka rasprava u kojoj je Franc Ferenčak osvrnuo na vrijeme kad se brigada formirala 1991. godine i istakao da se u 102. brigadi nikada nije gledalo tko je pripadnik koje stranke i političke opcije jer se stajalo na stanovištu da Hrvatsku brane hrvatski građani a ne pripadnici i članovi stranaka.Vlado Kramberger je skrenuo pažnju skupu da se branitelji još uvijek i najčešće spominju u kontekstu privilegija koje su im pripadale premda su one zapravo zanemarivo male a osvnrnuo se i na nekritičke rasprave oko broja sudionika u Domovinskom ratu premda se dobro zna tko je kada i gdje bio i što je u Domovinskom ratu radio navodeći, primjerice, rad liječnika i medicinskih sestara kojima neki danas odriču braniteljski status.Siniša Mihović se založio da se, kad Monografija brigade bude spremna za tisak, povede akcija za prodaju putem prethodne pretplate koja bi bila na razini tiskarskih troškova, a predsjednik Kluba je pojasnio da su već u tijeku aktivnosti usmjerene na postavljanje spomen-obilježja u nedavno otvorenom Parku 102. brigade u Sigetu, Novi Zagreb, ispred crkve Sv. Križa, angažiranjem stručnjaka – arhitekata koji spomen obilježje trebaju osmisliti.Također, da su u tijeku aktivnosti za daljnje prikupljanje materijala koji će se tiskati u Monografiji jer je Povjesnica napisana.

Nakon što je usvojen okvirni program i plan rada za 2011. godinu koji će dalje razraditi Izvršni odbor Kluba, održan je skroman prigodan domjenak na kojem su mnogi nakon dugog vremena došli u priliku da se ponovo sretnu nakon zajednički provedenih godina u Domovinskom ratu. Opuštenoj i prijateljskoj atmosferi značajno je pridonio Tamburaški sastav Zlatni Zvuci na čelu s Domagojem Mihovićem koji je ujedno i administrator za našu web stranicu na internetu.

Galeriju slika sa sabora pogledajte OVDJE.


IZVJEŠĆE PREDSJEDNIKAhttp://www.102brigada.com/images/download.png

 

Poziv na godišnju skupštinu

Dana 19. siječnja 2011. (srijeda) u 18:00 sati održat će se godišnja skupština Kluba veterana Domovinskog rata 102.brigade HV – NOVI ZAGREB. Sabor će se održati u Vatrogasnom domu DVD Mala Mlaka, Malomlačka 91 u Maloj Mlaki. Članovi Izvršnog odbora Vas pozivaju da se odazovete u što većem broju. Molimo Vas da o održavanju skupštine obavijestite sve Vaše suborce i prijatelje iz 102. brigade. 

Osnovna zadaća ovog Kluba i nas veterana 102. brigade je da se vrijeme ponosa i slave ne zaboravi. 

Ne zaboravite, 19.01.2011. u 18:00 sati se vidimo u DVD Mala Mlaka.

 

SLUŽBENI POZIV U DIGITALNOM OBLIKUhttp://www.102brigada.com/images/download.png

 

 

Sretan Božić i nova 2011. godina

Image Sretan Božić, te puno Božjeg blagoslova u novoj 2011. godini želimo svim posjetiteljima portala, svim braniteljima i prijateljima!


Vaši administratori, moderatori, redakcija portala i svi članovi 102. zagrebačke brigade.

 

Polaganje vijenca u Šišincu

Image

U Spomen gaju 102. brigade HV Novi Zagreb u Šišincu,općina Lekenik, u povodu 19. godišnjice akcije „Vihor“ u kojoj je poginulo 12 pripadnika brigade, a 8 bilo ranjeno, položeni su u nedjelju 12. prosinca 2010. g vijenci i zapaljene svijeće.

U ime Kluba veterana 102. brigade vijenac su položili i svijeće zapalili članovi Izvršnog odbora Kluba na čelu s predsjednikom, a u ime Općine Lekenik donačelnik Dragutin Vlahovac i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Kenig. Biranim riječima skupu se obratio i načelnik Općine Lekenik Marijan Crnkoci koji je ističući zasluge 102. brigade u Domovinskom ratu naglasio i potrebu daljnjih napora da se uz Spomen gaj u Šišincu vežu i druge prigodne aktivnosti općine,mjesnog odbora i brigade u očuvanju spomena na poginule,njen ratni put i zasluge u Domovinskom ratu.

Vijenac je u ime Mjesnog odbora Šišinec položio predsjednik Zlatko Banić, dok je vojni kapelan vlč. Milenko Majić predvodio molitvu za poginule branitelje i sve pripadnike 102. brigade i vrlo emotivno i argumentirao podsjetio na potrebu da se spomen na Domovinski rat i branitelje trajno i sustavno provodi.

U GALERIJI slika pogledajte fotografije sa polaganja.

GOVOR SA POLAGANJAhttp://www.102brigada.com/images/download.png

 

 

 

Svečano otvoren Park 102. brigade Hrvatske vojske u Novom Zagrebu

Image

U petak 10. prosinca 2010. u 12 sati na prostoru ispred crkve Sv. Križa u Novom Zagrebu na svečan je način otvoren Park 102. brigade Hrvatske vojske, kao spomen - obilježje na ratni put te novozagrebačke brigade u Domovinskom ratu, njenih 6.500 pripadnika, 30 poginulih i više od 100 ranjenih bojovnika.

Svečanom otvaranju nazočili su roditelji i rodbina poginulih te njeni pripadnica a kao gosti državni tajnik u Ministarstvu branitelja gospodin Zoran Komar koji se nazočnima obratio vrlo toplim riječima prisjećajući se vremena u kojem je i sam bio pripadnik 102. brigade, te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba gospođa Sonja Jakić-Kovačić.

U ime Kluba veterana 102. brigade HV Novi Zagreb nazočne je pozdravio predsjednik Tomo Krešo Špeletić i ukratko obrazložio ideju spomen-obilježja za 102. brigadu i aktivnosti koje su obavljene ili još preostaju da se obilježavanje dovede do kraja.

Fra Smiljan Kožul iz domicilne crkve brigade, crkve Sv. Križa u Novom Zagrebu gdje su trajno pohranjene fotografije poginulih pripadnika brigade, blagoslovio je upravo otvoreni park.

Članovi Kluba i roditelji poginulih posjetit će u nedjelju 12. prosinca u tijeku dana Spomen gaj u Šišincu gdje će položiti vijenac i zapaliti svijeće. Misa zadušnica služit će se u crkvi Sv. Križa 13. prosinca u 18.30 sati.

U GALERIJI slika pogledajte fotografije sa otvaranja.

DATOTEKA SA RJEŠENJEM O IMENOVANJUhttp://www.102brigada.com/images/download.png

SVEČANI GOVOR SA OTVARANJAhttp://www.102brigada.com/images/download.png

 

 

 
Više članaka...
Stranica 31 od 39

Pristupnica u Klub

Knjiga dojmova


(DA BI VIDJELI KNJIGU DOJMOVA MORATE BITI REGISTRIRANI)

Prijava


Prijatelji portalaIzrada i održavanje


Symbol