Video mjeseca - travanj 2011.

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

UZ VOJNE POČASTI NA MIROGOJU ISPRAČEN MIROSLAV KOŠČAK

U subotu,26. ožujka 2011. godine, uz vojne počasti u Krematoriju na Mirogoju u Zagrebu, ispračeni su posmrtni ostaci zastavnika Miroslava Koščaka-Deve (1959), pripadnika 102. Brigade HV "R" Novi Zagreb. Umro je nakon kratke i teške bolesti ostavivši za sobom troje djece, suprugu, roditelje i mnogobrojnu rodbinu i prijatelje.

U ime Kluba veterana 102. brigade od Miroslava – Deve, kako smo ga zvali po nadimku, članovi Kluba oprostili su se počasnom stražom i polaganjem vijenca na grob, a prigodnim govorom oprostio predsjednik Kluba Tomo Krešo Špeletić.

Miroslav Koščak bio je pripadnik 102. brigade od njezina mobiliziranja 1991. Godine i sudjelovao u svim njenim borbenim djelovanjima od Kupe i Sunje, do Dubrovnika,Bosanske Posavine,Kapele i "Oluje". Zastavnik Koščak obavljao je razne zapovjedne dužnosti u brigadi, a posljednju kao zapovjednik satnije u 3. bojni za vrijeme akcije "Oluja". Odlikovao se mnogim vrlinama: hrabrošću, poštenjem, odgovornošću, odlučnošću i skromnošću zbog čega je bio omiljen prijatelj,  suborac i zapovjednik.

 

Zaključak i naglasak sa održanog Sabora

I nadalje živimo u vremenu kad se s braniteljima pokušava manipulirati u dnevno-političke i druge svrhe. Ti će pokušaji biti još izrazitiji kako izbori budu bliži.Međutim, mogućnostima manipuliranja s braniteljskom populacijom pogoduju i sami branitelji koji se nekritički okupljaju na različite protestne skupove ili se razbacuju izjavama za javnost a da zapravo ne znaju tko ih inicira i organizira, tko iza njih stoji, koga predstavljaju i s kojim ciljem.

Takva praksa je nedopustiva, ona je od izričite štete za dignitet i uvjerljivost branitelja na društvenoj a onda i političkoj sceni Hrvatske. Od nje je više štete nego koristi, osobito u slučajevima kad se stvari „uzimaju u svoje ruke“ umjesto da se prepuste državnim organima koji su, čini se, konačno počeli promptno i efikasnije djelovati.

S tog stanovišta Klub 102. brigade, dakako, ni jednom svome članu ne odriče slobodu političkog djelovanja u bilo kom smislu, ali se, kao ni u proteklih 12 godina, neće kao udruga svrstavati uz pojedine političke opcije, opredjeljivati za ove ili one kandidate na političkoj sceni ili brzopleto davati podršku pojedincima i aktivnostima za koje ne postoje vjerodostojni podaci i nužna potreba da se podrška da ili akcija provede. Pa i tada, tek kad se zna tko je inicira, zašto i s kojim ciljem.

 

Održan izvještajni sabor Kluba veterana 102. brigade HV Novi Zagreb

U srijedu 19. siječnja 2011. godine poslije podne u prostorijama DVD Mala Mlaka održan je Izvještajni sabor Kluba veterana 102. brigade HV Novi Zagreb kojem je prisustvovalo više od 60 pripadnika brigade i gostiju. Nakon sviranja himne i odane počasti poginulim i preminulim pripadnicima brigade minutom šutnje Sabor je otvorio predsjednik Kluba Tomo Krešo Špeletić koji je tom prilikom pozdravio i goste: Dragutina Lackovića, dopredsjednika Vijeća gradske četvrti Zagreb Istok i Vladimira Pisačića, predsjednika DVD Mala Mlaka, a kao posebnog i dragog gosta i Borisa Fiolića, sina Zdravka Fiolića koji je kao pripadnik 102. brigade poginuo na Južnom ratištu u srpnju 1992. godine, te četvoricu zapovjednika brigade: Franca Ferenčaka, Stjepana Berteka,Alojzija Hrena i Ivana Bijondu.

Saboru se biranim riječima i pozdravima obratio potom Dragutin Lacković obećavši svesrdnu pomoć aktivnostima Kluba od strane Vijeća gradske četvrti Zagreb Istok, dok je predsjednik DVD Mala Mlaka Vladimir Pisačić izrazio zadovoljstvo i osobno i članova DVD-a što imaju priliku biti domaćini braniteljima iz redova 102. brigade čiji su pripadnici bili i mnogi članovi DVD i mještani Male Mlake.

Nakon što je Sabor saslušao i prihvatio izvješća o radu u 2010. godini provedena je kratka rasprava u kojoj je Franc Ferenčak osvrnuo na vrijeme kad se brigada formirala 1991. godine i istakao da se u 102. brigadi nikada nije gledalo tko je pripadnik koje stranke i političke opcije jer se stajalo na stanovištu da Hrvatsku brane hrvatski građani a ne pripadnici i članovi stranaka.Vlado Kramberger je skrenuo pažnju skupu da se branitelji još uvijek i najčešće spominju u kontekstu privilegija koje su im pripadale premda su one zapravo zanemarivo male a osvnrnuo se i na nekritičke rasprave oko broja sudionika u Domovinskom ratu premda se dobro zna tko je kada i gdje bio i što je u Domovinskom ratu radio navodeći, primjerice, rad liječnika i medicinskih sestara kojima neki danas odriču braniteljski status.Siniša Mihović se založio da se, kad Monografija brigade bude spremna za tisak, povede akcija za prodaju putem prethodne pretplate koja bi bila na razini tiskarskih troškova, a predsjednik Kluba je pojasnio da su već u tijeku aktivnosti usmjerene na postavljanje spomen-obilježja u nedavno otvorenom Parku 102. brigade u Sigetu, Novi Zagreb, ispred crkve Sv. Križa, angažiranjem stručnjaka – arhitekata koji spomen obilježje trebaju osmisliti.Također, da su u tijeku aktivnosti za daljnje prikupljanje materijala koji će se tiskati u Monografiji jer je Povjesnica napisana.

Nakon što je usvojen okvirni program i plan rada za 2011. godinu koji će dalje razraditi Izvršni odbor Kluba, održan je skroman prigodan domjenak na kojem su mnogi nakon dugog vremena došli u priliku da se ponovo sretnu nakon zajednički provedenih godina u Domovinskom ratu. Opuštenoj i prijateljskoj atmosferi značajno je pridonio Tamburaški sastav Zlatni Zvuci na čelu s Domagojem Mihovićem koji je ujedno i administrator za našu web stranicu na internetu.

Galeriju slika sa sabora pogledajte OVDJE.


IZVJEŠĆE PREDSJEDNIKAhttp://www.102brigada.com/images/download.png

 
Više članaka...
Stranica 34 od 43

Knjiga dojmova


(DA BI VIDJELI KNJIGU DOJMOVA MORATE BITI REGISTRIRANI)

Prijava


Prijatelji portalaIzrada i održavanje


Symbol