Pomozimo našem suborcu

Naš suborac, gospodin Ivo Krolo nalazi se u teškoj životnoj situaciji. Život ga na žalost ne štedi. Ivo je samohrani otac troje djece, jer mu je supruga nesretnim slučajem preminula prije dva mjeseca. Nesreća nikada ne dolazi sama. Ivo je teško obolio od smrtonosne bolesti ALS-a (bolesti motornog neurona) te je trenutno u invalidskom kolicima, skoro potpuno paraliziran. Ivo se nalazi u teškoj životnoj situaciji te mu je potrebna financijska pomoć.

Ivo Krolo je pripadnik 102. brigade HV od ožujka 1992. godine na mjestu pomoćnika zapovjednika 1. bojne za IPD. Boravio je sa 1. bojnom u Sunji na Sunjskom ratištu. U mjesecu kolovozu 1992. god. odlazi u MUP.

O bolesti i teškoj životnoj situaciji gsp. Ive Krolo pisano je i na braniteljskim portalima. Opširnije o bolesti Ive Krole možete pročitati klikom miša na Opširnije o tekstu

Prenosimo Vam članak objavljen na portalu dnevno.hr 28. srpnja 2014.

http://www.dnevno.hr//vijesti/hrvatska/128548-ne-dopustimo-da-branitelj-umre-u-mukama-samohranom-ocu-troje-djece-prijeti-smrt-gusenjem.html

Ivo Krolo je 47-godišnji profesor psihologije, vrsni psihoterapeut, policijski službenik i dragovoljac Domovinskoga rata kojemu je prije otprilike godinu i pol dana dijagnosticiran smrtonosni ALS, amiotrofična lateralna skleroza. Ovom okrutnom bolešću onemogućen mu je rad i normalan život. Kako nevolja nikada ne dolazi sama, prije mjesec dana u 44. godini tragično mu je preminula žena. Krolo je sada samohrani otac troje djece o kojoj mora, a ne može brinuti.

Bolest koja ga je snašla stravična je. Smrt nastupa u rasponu od 2 do 5 godina od trenutka uspostavljanja dijagnoze. Jedni od prvih simpoma su trzaji u mišićima, slabosti u rukama ili nogama te nerazgovjetan govor. Napretkom bolesti mišići postanu progresivno slabiji dok ne dođe do paralize. Na samom kraju ALS utječe na žvakanje, gutanje, govor i disanje. Posljednji prestaju funkcionirati mišići gutanja pa oboljeli umiru od posljedica gušenja. Hrvatska se javnost bolje 'upoznala' s ovom bolešću preko mladog Kristijana Horvata čija je mama Slavica tražila financijsku pomoć za njegovo liječenje u kineskom ReLife International Centru koji se nalazi u Pekingu. Prije nepokretni Kristijan je nakon tretmana presađivanja matičnih stanica iz fetusa pupkovine prohodao. S istog tretmana se uskoro vraća i Štefanija Hajster koja je u Kinu otputovala nepokretna, a sada može, doznajemo, pomaknuti nogu. Kineski liječnici matičnim stanicama popravljaju oštećene živčane stanice i jačaju imunološki sustav.

Kroli se trenutno pruža cjelodnevna skrb jer je gotovo potpuno paraliziran i nalazi se u invalidskim kolicima. Može još gutati, disati, oslabljeno govori. Prvi simptom bolesti, slabost u desnoj šaci, pojavio se krajem 2012. Liječnici su tada sumnjali tek na ukliještenje živca, a on je nastavio normalno raditi sve dok mu se zdravstveno stanje nije počelo pogoršavati. U sedmom je mjesecu prošle godine, otkriva Krolo, počeo šepati, pa je zatražio hospitalizaciju na zagrebačkom 'Rebru' na odjelu neurologije.

- Nakon petodnevnih pretraga, liječnica je ušla u sobu i poslala me doma kazavši mi da imam ALS. Nisam u tom trenutku ni znao što je to – rekao je Krolo.

U devetom mjesecu dijagnoza mu je potvrđena. Sada pije Rilutek, jedini lijek koji je odobrila ''Food and Drug Administration'', a usporava progresiju bolesti tako što smanjuje razinu glutamata, važnog neurotransmitera u mozgu. Lijekom se život može produžiti za prosječno tri mjeseca.

Ivo Krolo zaslužuje svu pomoć svojih sugrađana. Od 1993. je pripadnik MUP-a. Nešto manje od deset godina bio je glavni policijski inspektor kriminalističke policije MUP-a RH. Do oboljenja je predavao forenziku i psihologiju na Policijskoj akademiji u Zagrebu te Svjesnost i stress management na poslovnom učilištu Experta. Bavio se privatno i psihoterapijom s pojedincima, obitelji i grupom. Svojim je psihoterapeutskim pristupom pomogao jako puno ljudi. Sada, stoga, treba pomoći njemu. Liječenje u Kini jedina mu je nada za ozdravljenjem. Svjestan činjenice da mu život izmiče, a da kraj sebe ima troje djece, odlučio je zamoliti sve drage ljude dobroga srca da mu pruže pomoć kako bi u Kini potražio svoju priliku za 'novi život'. Troškovi liječenja i puta kreću se između 300 000 i 400 000 kuna (op.a. točan će se iznos uskoro znati).

Svi ljudi koji su voljni pomoći profesoru Ivi Kroli, samohranom ocu troje djece, novac mogu uplatiti na njegov osobni račun:

Ivo Krolo, Raiffeisen banka, IBAN HR 5924840083115366135

 

Poštovani suborci i članovi Kluba 102. brigade, svaka je pomoć dobro došla jer postoji mogućnost izlječenja sa skupom terapijom u Kini (od 300.000 do 400.000 kuna), koja mu je jedina šansa. Pozivamo sve Vas, vaše prijatelje i sve ljude dobre volje da pomognete sukladno svojim mogućnostima našem suborcu i dragovoljcu Domovinskog rata.

Hvala svim ljudima dobrog srca.

Za sve upite možete se obratiti na kontakte:

Silvija Kelava (medicinska djelatnica) - 0951998051

Viktor Kelava - 0989088938

 

Izvršni odbor Kluba VDR 102. br. HV - Novi Zagreb

Na slici je Ivo Krolo četvrti s lijeve strane (između gsp. Svena Laste i zapovjednika bojne gsp. Vladimira Krambergera). Slika je snimljena početkom travnja 1992. u selu Bobovac na zapovjednom mjestu 1.bojne/102. br. HV za posjete načelnika Glavnog stožera HV generala Antona Tusa i i zapovjednika OG Sisak i Banovina generala Bože Budimira.

Komentari (0)add
Morate biti logirani da bi mogli napisati komentar..

busy
 

Prijatelji portalaIzrada i održavanje


Symbol
Naslovnica