Terenska nastava „Banovina i 102. br. HV - Novi Zagreb u DR“

 

U rano kišno jutro 12. travnja 2019. godine s parkirališta iza I. gimnazije u Utrinama oko autobusa okupilo se je četrdesetak učenika i učenica srednjih škola Novog Zagreba, četiri predmetnih profesora povijesti te šest veterana Domovinskog rata 102. brigade HV - Novi Zagreb.

 

Rano jutro, 7.00 sati, temperatura zraka + 5 °C, vlaga u zraku 100% nije moglo spriječiti želju i pozitivno raspoloženje nazočnih za početak terenske nastave  u okviru projekta  „Banovina  i 102. br. HV - Novi Zagreb u Domovinskom ratu“

Na žalost ovakav opis vremena nas je pratio tijekom cijele terenske nastave Banovinom do samog povratka u Zagreb oko 19.00 sati. Učenici I., IV., XIII. gimnazije i Ugostiteljsko turističkog učilišta su bili vrlo odlučni i dobro opremljeni za ovakve vremenske uvjete.

Put  kroz Turopolje i Lekenik nas je vodio do sela Šišinec u kojem se nalazi  Spomen gaj 102. brigade HV - Novi Zagreb. Ovdje se je odvijala vojna operacija VIHOR u kojoj je 13. prosinca 1991 godine izgubilo život 13 pripadnika 102. br. HV, 6 pripadnika 2. gr. br. Gromovi i jedan pripadnik SP OSE iz Siska. Na samom mjestu prijelaza rijeke Kupe učenici su čuli detalje o tijeku  vojne operacije VIHOR te su zapalili svijeće za poginule branitelje tog hladnog 13. prosinca 1991. godine. U samom Spomen gaju 102. brigade nazočne učenike i profesore pozdravio je potpredsjednik Udruge gospodin Stjepan Koran te ih upoznao s radom Kluba 102. brigade.

U Hrvatskom domu Šišinec učenici su se zagrijali i pojeli pripremljene sendviče te se ovom prilikom zahvaljujemo  gospodinu Baniću na organizaciji dočeka naših učenika i njihovih profesora povijesti.

U nastavku putovanja posjetili smo Gornji Viduševac, mjesto predaj e 21. korpusa SAO Krajine te Sunju. O ratnom putu 102. brigade HV u ovim mjestima učenicima su govorili Siniša Mihović i Stjepan Bertek. U Hrvatskoj Dubici - selo Baćin sudionike su dočekali načelnica Općine Hrvatska Dubica, gospođa Ružica Karagić, njezina zamjenica gospođa Željka Vuković, ratni veteran Ivica Panđa Orkan te bivša zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević. Oni su učenike i profesor upoznali s današnjom perspektivom Općine, događajima iz jeseni 1991. godine, proveli ih kroz Spomen sobu u Baćinu te ih upoznali s masovnom grobnicom, drugom po veličini u Republici Htvatskoj.

U nastavku vožnje dolinom rijeke Une do Hrvatske Kostajnice učenici su bili upoznati s padom Hrvatske Kostajnice, probojem, zarobljavanjem pripadnika MUP-a, nijhovim odvođenjem u zarobljeništvo (BiH - Manjača) te stradanjem nedužnog civilnog stanovništva.

Odmor i  ručak za sudionike terenske nastave organiziran je u restoranu DJED. Koristimo ovu priliku da se zahvalimo osoblju na vrućoj domaćoj govedskoj juhi koja nas je ugrijala nakon hladnog i kišnog dana. Naravno i cijeli ručak je bio odličan. To su nam potvrdili kompetentni učenici za ovo područje i  gastronomiju iz Ugostiteljsko turističkog učilišta.

U povratku za Zagreb posjetili smo spomen obilježje stradavanja filmskog snimatelja Gordana Lederera na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice.

Potrebno je pohvaliti učenike i učenice, njihovu ozbiljnost,  zainteresiranost te sudjelovanje u projektu. Učenici su tijekom vožnje pročitali niz svojih referata o mjestima i događajima kroz koje smo prolazili.

Veliko hvala profesoru povijesti  Andriji Lovriću i profesoricama povijesti Lidiji Dumančiić, Idi Lubić te Andriani Kapelan Matjašić na njihovoj dugogodišnjoj suradnji i iskazanoj podršci našem projektu.

Foto: Klub 102 br. HV/Toni Bitunjac

Tekst: Klub 102. br. HV/Siniša Mihović


Komentari (0)add
Morate biti logirani da bi mogli napisati komentar..

busy
 

Prijatelji portalaIzrada i održavanje


Symbol
Naslovnica