PREDSTAVLJANJE PRIČUVNIH ZAGREBAČKIH BRIGADA

1. ciklus predavanja i izložbu ratnih fotografija u okviru projekta sufinanciranog od Grada Zagreba “Pričuvne brigade Grada Zagreba u Domovinskom ratu” koji će se održati održan je 5. travnja 2024. u 18:00 sati u prostoru Hrvatskog časničkog zbora grada Zagreba u Ulici kralja Zvonimira 17, 4. kat.

Na predavanju su bili predstavljeni ratni putovi 99., 102., 144. i 145. brigade HV, koje su izlagali ratni zapovjednici ili osobe koje su vršile značajnije dužnosti u tim brigadama tijekom Domovinskog rata. Izlaganje po svakoj postrojbi trajat će 15 do 20 minuta.

U ime Kluba veterana 102. brigade HV ratni put su izlagali Siniša Mihović i ratni zapovjednici Alojzije Hren i Stjepan bertek. Posebno su, prisutnima, obratili pažnju na operaciju Vihor, koja je u medijima često krivo predstavljena. Izložili su realno stanje na ratištu, kao i okolnosti koje su uvjetovale razvoj događanja. Napomenuli su da su manjkavosti u zapovijednanju i izostanak topničke potpore uvjetovali nunost povlačenja pripadnika 102. brigade. Napomenuto je da je u kasnijim operacijama 102. brigada uvijek i u potpunosti izvršila sve zadaće koje su pred nejne članove postavljeni. 

OSim navedenih, od članova Kluba veterana 102. brigade HV Novi zgreb još su bili prisutni i predsjednik Stjepan Koran, zamjenik Mario Keča, tajnik Dragutin Brebrić i član Upravnog odbora Ismail Mujadžić.

U okviru predavanja zainteresiranim sudionicima izvršeno je se mjerenje biometrijskih parametara (krvni tlak, puls, tjelesna težina, indeks tjelesne mase, koncentracija kisika u krvi) uz individualno savjetovanje o postojećim zdravstvenim rizicima te obaviti anketiranje koje će provesti prof. dr. sc. prim. Darko Ropac, brigadir u mirovini.