30. HODOČAŠĆE U LOURDES HRVATSKE VOJSKE, POLICIJE, BRANITELJA I VATROGASTVA

U utorak, zajedničkom sv. Misom u crkvi Uznesenja sv. Križa u Sigetu, koju je predslavio vojni ordinarij Jure Bogdan, zajedno sa svećenicima, otpočelo je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije, vatrogastva i branitelja u Lourdes, u sklopu 64. međunarodnog vojnog hodočašća PMI (Pèlerinage Militaire International).

U 20 autobusa okupilo se oko 1000 predstavnika hrvatske delegacije. Bili smo treća po veličini delegacija (nakon Talijana i Francuza), no, obzirom na broj stanovnika, proporcionalno smo bili najbrojniji. Okupilo se oko četrdeset delegacija iz Europe, SAD-a, te Obale bjelokosti i Ukrajine. Bila je čak i delegacija Republike Srbije.

Prije mise pozdravio sam preminule branitelje naše brigade, kao i na povratku s hodočašća. Oni su mi bili u mislima i molitvama za vrijeme trajanja hodočašća.

Svima koji nisu vjernici hodočašće u Lourdes je vrlo impresivno. Velik broj ljudi, samo s pozitivnim emocijama, međusobno pomaganje, razumijevanje i suradnja, nešto na što nismo navikli u našim svakodnevnim životima, u užurbanom tempu u kojem živimo.

Vjernicima je ovo hodočašće još puno dojmljivije i sadržajnije. Mise pred spiljom ukazanja Blažene Djevice Marije, umivanje (kupanje je zabranjeno od početka COVID-a) u vodi kod spilje ukazanja (provedena je kemijska analiza vode i pokazala da je potpuno različita od vode rijeke Gave koja protječe kroz Lourdes, što, uz ostale nalaze, znanstveno nije moguće objasniti), u crkvi sv Bernardice, Kraljice sv, krunice i bazilici pape Pia X., kao i procesije prilikom pokorničkog bogoslužja i molitve krunice uz procesiju sa svijećama su pune vjerskih poticaja na koje, mi vjernici, ne možemo ostati ravnodušni. Poznanici i prijatelji s kojima sam razgovarao rekli su da im je hodočašće u Lourdes posebno, u odnosu na sva druga, a privi posjet im je ostao u nezaboravnom sjećanju. Potpuno se slažem s njima. No, postoji još jedna velika razlika koju oni nisu doživjeli, a ja jesam. Sudjelovanje na vojnom hodočašću, u redovima pobjedničke Hrvatske vojske, sa aktivnim sastavom, povijesnim postrojbama, policijskim sastavom i, što je bilo specifično za našu i Ukrajinsku delegaciju, organizirano sudjelovanje veterana, nešto je što je nemoguće opisati riječima. Trenuci kada smo u postroju prolazili kroz grad, predvođeni našim orkestrom, kada smo spontano svi pjevali riječi pjesme „Mi smo garda hrvatska!“, impresioniranost i poštovanje svih pored kojih smo prolazili, nemoguće je zaboraviti.

U trenutku pisanja ovih redaka još mi se nisu slegli svi dojmovi, ali, ono što mogu ustvrditi je da bih želio ponovo sudjelovati u ovakvom veličanstvenom hodočašću. Zanemarimo četiri dana provedena u autobusu, zanemarimo fizičke teškoće sudjelovanja u svim obredima, koje nisu bile baš nezahtjevne, ali trenuci ganuća i divnih zajedničkih osjećaja, susreti s brojnim suborcima, ponos u zajedničkoj hodnji kroz Lourdes i poštovanje koje nam je iskazivano, pune naša srca.

Veliku podršku davali su nam svećenici koji su nas pratili i kojima zahvaljujemo na njihovom trudu!

I tu dolazimo do jednog problema s kojim bismo se svi mi trebali malo više pozabaviti. Bilo je članova delegacije koji su prisustvovali hodočašću više od deset puta! Ja sam bio prvi put, i gotovo potpuno slučajno upao na listu sudionika. Moja želja da ponovo sudjelujem biva potisnuta u drugi plan pred činjenicom da postoje brojni i brojni branitelji koji niti ne znaju da je moguće sudjelovati u ovom prekrasnom hodočašću, koji ne znaju da se mogu prijaviti, a koji bi, potpuno sam siguran u to, bili presretni da mogu sudjelovati u njemu.

Mislim da bi se suradnja zagrebačkih brigada, a i brigada veterana svih drugih postrojbi trebala poboljšati, trebalo bi zanemariti sitne međusobne razlike, prisutne ponajviše iz subjektivnih razloga i zajedničkom suradnjom u cjelokupnom djelokrugu rada i brige za branitelje veterane, zahtijevati i omogućiti da svi veterani koji su za to zainteresirani, naravno, sukladno mogućnostima, poštujući ubuduće dogovoren raspored, u predstojećem vremenu sudjeluju u hodočašću Hrvatske vojske, Policije i branitelja u Lourdes! To je nešto što ne možemo i ne smijemo čekati da nam na pladnju bude ponuđeno! Nitko nam to neće ponuditi, ako to sami ne ostvarimo. Ujedinimo se, surađujmo, dogovorimo se i ostvarimo zajedničke interese. Jedino ako se sami međusobno poštujemo, poštovat će nas i svi drugi!

Dok radimo na ostvarenju takve suradnje, pogledajte neke od brojnih fotografija snimljenih na ovom prekrasnom događanju! Moje su molitve bile sa svima vama!

PREDSTAVLJANJE PRIČUVNIH ZAGREBAČKIH BRIGADA

1. ciklus predavanja i izložbu ratnih fotografija u okviru projekta sufinanciranog od Grada Zagreba “Pričuvne brigade Grada Zagreba u Domovinskom ratu” koji će se održati održan je 5. travnja 2024. u 18:00 sati u prostoru Hrvatskog časničkog zbora grada Zagreba u Ulici kralja Zvonimira 17, 4. kat.

Na predavanju su bili predstavljeni ratni putovi 99., 102., 144. i 145. brigade HV, koje su izlagali ratni zapovjednici ili osobe koje su vršile značajnije dužnosti u tim brigadama tijekom Domovinskog rata. Izlaganje po svakoj postrojbi trajat će 15 do 20 minuta.

U ime Kluba veterana 102. brigade HV ratni put su izlagali Siniša Mihović i ratni zapovjednici Alojzije Hren i Stjepan bertek. Posebno su, prisutnima, obratili pažnju na operaciju Vihor, koja je u medijima često krivo predstavljena. Izložili su realno stanje na ratištu, kao i okolnosti koje su uvjetovale razvoj događanja. Napomenuli su da su manjkavosti u zapovijednanju i izostanak topničke potpore uvjetovali nunost povlačenja pripadnika 102. brigade. Napomenuto je da je u kasnijim operacijama 102. brigada uvijek i u potpunosti izvršila sve zadaće koje su pred nejne članove postavljeni. 

OSim navedenih, od članova Kluba veterana 102. brigade HV Novi zgreb još su bili prisutni i predsjednik Stjepan Koran, zamjenik Mario Keča, tajnik Dragutin Brebrić i član Upravnog odbora Ismail Mujadžić.

U okviru predavanja zainteresiranim sudionicima izvršeno je se mjerenje biometrijskih parametara (krvni tlak, puls, tjelesna težina, indeks tjelesne mase, koncentracija kisika u krvi) uz individualno savjetovanje o postojećim zdravstvenim rizicima te obaviti anketiranje koje će provesti prof. dr. sc. prim. Darko Ropac, brigadir u mirovini.