PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Dana 05. listopada 2021. godine u Zagrebu je održan sastanak na kojem su bili nazočni predstavnici sljedećih 14 braniteljskih i stradalničkih udruga: Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam, Zajednica udruga branitelja liječenih od PTSP-a RH i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Grada Zagreba, Udruga športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata, Nezavisni dragovoljci Hrvatske Grada Zagreba, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada zagreba, Udruga branitelja Zagreb-parking, Uduga hrvatskih branitelja HEP-a 90-95, Klub 102. brigade HV-a, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 99. brigade HV-a i Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb – Trnje.

 

Tema sastanka bila je „odnos aktualne vlasti Grada Zagreba prema hrvatskim braniteljima i vrednotama Domovinskog rata”, a za svoju spriječenost dolasku ispričalo se još nekoliko gradskih braniteljskih udruga jer su u isto vrijeme obilježavale godišnjicu osnutka I gardijske brigade HV-a „Tigrovi”.

Sastanak je bio potaknut skandalom koji je nova zagrebačka vlast izazvala brisanjem domoljubnih murala sa trafo stanice u Laništu, a što je samo nastavak negativne politike koju ista vodi spram braniteljske populacije još od predizborne kampanje, kako nastupima nekih svojih istaknutih članova, tako i nedostatkom bilo kakovih programskih rješenja za braniteljsku i stradalničku populaciju Grada Zagreba, premda su po svim psiho-socijalnim značajkama ove skupine među najranjivijima u društvu.

 

Štoviše, svoje eklatantno ignoriranje problematike braniteljske populacije nova je gradska vlast pokazala i degradacijom Ureda za branitelje na razinu odjela jedne mega-uprave, a sve to pod krinkom štednje koja će u konačnici zbog do sada u više navrata iskazane nesposobnosti aktualnih gradskih čelnika imati puno višu cijenu, kako ekonomsku tako i humanu.

 

Objašnjenje gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u slučaju brisanja murala u Laništu radilo o „nenamjernoj grešci” jer je „na zahtjev građana traženo da se makne mural generala Praljka pošto je on osuđeni ratni zločinac” eklatantan je pokušaj dezinformacije i manipulacije javnosti.

 

Iz dostupne dokumentacije razvidno je kako je brisanje murala generala Praljka u svoje ime tražio samo jedan dužnosnik stranke Možemo, bez ikakovih prethodnih konzultacija ili odluka na razini tijela mjesne samouprave, što predstavlja očitu zlouporabu političke moći u svrhu nametanja svoje svjetonazorske agende!

 

U cilju zaustavljanja širenja daljnje neprijateljske klime spram braniteljske i stradalničke populacije Grada zagreba sve udruge nazočne na sastanku složile su se oko potrebe za osnivanjem domoljubne građanske Inicijative koje će se tome suprotstaviti svim legalnim sredstvima i u tom smislu pozivamo sve istomisleće organizacije i fizičke osobe da nam se pridruže.

 

Sljedeći sastanak biti će održan kroz nekoliko dana, kada će se dati i puno ime spomenutoj Inicijativi, te detaljnije razmotriti sprovedba prijedloga sa ovog sastanka da se na godišnjicu smrti generala Slobodana Praljka, 29. studenog 2021. godine, njegov mural vrati u Lanište.

 

Za organizatore:

 

Željko Baća, Herman Vukušić